Monday, February 10, 2014

Vägen hit [del 1]

En vanlig fråga är hur jag hamnade här i USA, gift med en Amerikan och allt det där. Long Story! Vi tar den i några delar.

Del 1. Studentvisum.

Jag kom hit för att studera för ett antal år sedan. Reste hit på våren och tittade på ett par olika Community College och Universitet. Träffade Amerikanen. Fjärilar i magen. Reste hem till Sverige över sommaren.

Började den långa processen med att ansöka om att studera vid ett amerikanskt College. Förutom de Colleges jag hade besökt började jag också beställa hem information om andra College och Universitet i hela USA. Jag läste på om hur många studenter de olika skolorna hade, deras fakulteter och kostnader för undervisningen (tuition).

Jag fyllde i ansökningar, gjorde TOEFL test i Stockholm och ordnade studentvisum vid Amerikanska ambassaden. Så länge jag studerade var jag alltså här i USA på studentvisum, kallat F-1. Jag sökte och blev antagen vid College innan jag sökte visumet, det är kravet.

Bokade en enkel biljett till USA, där jag anlände en dag i augusti för ett antal år sedan. Två veckor senare började skolan. Jag läste engelska, matematik, internationell business, psykologi, sociologi och geologi. Vid amerikanska högskolor/universitet läser man en bred utbildning (general education) förutom sitt specialiserade ämne. Denna general education sker oftast de två första åren då man är freshman och sophomore. Då läser man allmänna ämnen som matte, språk, geografi och historia. Sedan väljer man inriktning under nästföljande år, då man är junior och sedan senior. Så en motsvarande Fil Kand tar ungefär fyra år i USA.


Man har alltså lite tid på sig att välja vad man vill bli när man växer upp.

1 comment:

  1. Du och jag tycks ha väldigt liknande "historia" här i USA. :)
    Jag gick också, som bekant, på community college innan jag fick mitt green card. Hade också F-1 visum. Jag kände min amerikan redan innan jag började i skolan. :)
    Jag tog också mest General Education och lärde mig många bra saker - "speech" (mycket bra när man är svensk och aldrig lärt sig det i den svenska skolan), geologi, psykologi, matematik osv.
    Kram!

    ReplyDelete